COR’s Top Ten Passover Questions and Answers for 2013 - COR
COR Search

COR's Top Ten Passover Questions and Answers for 2013

44bdc592285e4f746b596145bc6aa264.jpg

Consumers in the Greater Toronto Area and across Canada had kosher questions leading up to Passover and many of them called the COR Passover hotline for answers. COR-Kashruth Council of Canada answered approximately 2000 consumer questions (email and phone) in the weeks leading up to Passover.

Rabbinic Coordinator Rabbi Dovid Rosen is COR’s new Passover specialist and was charged with manning the Passover hotline. Even though Passover is, well, over, Rabbi Rosen agreed to spend a few more moments thinking about Pesach to come up with the…



COR Top Ten Passover Questions and Answers for 2013

  1. Which K-cups are KFP?
    Answer: Any non-flavoured, non-decaf
  2. Does grapeseed oil require KFP certification?
    Answer: YES
  3. Does coconut oil require KFP certification?
    Answer: YES
  4. Which olive oils don’t require KFP certification?
    Answer: ONLY extra virgin olive oil is acceptable without Passover certification; extra light and pure olive oil requires Passover certification.
  5. Does toothpaste need to be chametz free?
    Answer: Since toothpaste is used orally, it should be chametz free.
  6. Do sliced raw mushrooms need KFP certification?
    Answer: NO
  7. Do baby carrots need KFP certification?
    Answer: NO
  8. Does baby cereal need KFP certification?
    Answer: YES
  9. Does frozen fruit need KFP certification? Unsweetened without additives:
    Answer: NO
  10. Does deodorant need to be chametz free?
    Answer: Since it is theoretically possible to distil alcohol found in liquid and spray deoderants and restore the alcohol to an edible state, such deoderants should be chametz free.


And the best question that you may not have thought of…
Are “flower food packets” chametz free?
Answer: YES

COR enjoyed the opportunity to connect with kosher consumers across Canada and G-d willing, we look forward to doing it again next year. But of course, next year in Jerusalem!

Ask A Rabbi

send